21 Şubat 2011 Pazartesi

Organ nakline duyulan ihtiyaç çok büyük

Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, çok büyük organ nakli ihtiyacı bulunmasına karşın Türkiye'nin, organ bağışı konusunda, Avrupa'nın en geri ülkelerinden biri olduğunu söyledi.Türkiye'de organ nakli konusunda bilgi veren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, "Türkiye'deki bütün çalışmaları çok yakından taklip ediyorum. Tıp olarak övünebilirsiniz. Türk doktorlar dünyadaki meslektaşlarıyla yarışabilecek seviyede. Organ nakli konusunda gelişmemiz lazım. Ülke olarak büyük bir eğitim seferberliği başlatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Türkiye'de 2009 yılında 700'ün üzerinde karaciğer, 2 bine yakın böbrek, 54 kalp nakli yapıldığını dile getirerek, 21 merkezde karaciğer, 46 merkezde böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini söyledi.
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Türk doktorların organ nakli ameliyatlarındaki başarı oranlarının, en ileri ülkelerden bile daha iyi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye'de organ nakline duyulan ihtiyaç çok büyüktür. Özellikle organ bağışı konusunda Avrupa'nın en geri ülkelerinden birisiyiz. Bu tablo, insanımızın ihtiyaç duyduğu tedavi şansına ulaşamadığını göstermektedir. Bu konuda gelişme göstermemiz gerekmektedir. Devletimizin, organ nakli konusundaki hassasiyetine ve bu konuda artarak sürdürdüğü desteğe canı gönülden katılıyoruz fakat bunu da yeterli bulmuyoruz. Organ nakli bekleme listeleri uzamakta ve mevcut nakil ameliyatları sayısı bunu karşılayamamaktadır. Bu konuda çalışanların gerekli desteği almalarını ve ülke olarak büyük bir eğitim seferberliği başlamamız gerektiğini düşünüyorum.''

Organ bağışının artırılması ulusal bir mesele

Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Opr. Dr. Cemal Ata Bozoklar da Türkiye'de organ bağışının artırılmasının sadece doktorların ve hastaların sorunu değil, ulusal bir mesele olduğunu belirtti. Bozoklar, “Bu sorun, sivil toplum örgütleri, ilaç firmaları, hükümet ve medyanın ele ele vermesiyle çözülebilir” dedi.
Bozoklar, yoğun bakım ünitelerinden, ölümlerin zamanında bildirilmemesinin de organ bağışlarını olumsuz etkilediğini belirterek, organ nakli beklerken hayatını kaybeden birçok hasta bulunduğunu söyleyerek, “Türkiye'de bekleme listeleri adeta ölüm listeleri, çünkü gereken organları maalesef bulamıyoruz” diye konuştu.

Arzu Kocabıçkıcı





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder