Üreme Tıbbı konuları içinde özellikle infertilite tanı ve tedavisinin yönetimi, yardımcı üreme teknikleri, insan genetiği, menopoz ve doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bakış açıları değişmekte ve gelişmekte.
Üreme Tıbbı konuları içinde özellikle infertilite tanı ve tedavisinin yönetimi, yardımcı üreme teknikleri, insan genetiği, menopoz ve doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bakış açıları değişmekte ve gelişmekte. Tedavi uygulamaları global olarak değişen sosyal, kültürel ve ekonomik koşulların değişimi ile farklılaşmakta. Prof. Dr. Timur Gürgan, bir taraftan yeni tedavi endikasyonları ortaya çıkarken diğer taraftan da daha ucuz ve etkin tedavi yöntemleri için taleplerin arttığı bilgisini verdi.
Yumurta dondurma yöntemi
Prof. Dr. Timur Gürgan, "Ciddi bir hastalık nedeniyle hastanın yumurtalıkları tehlikeye girdiğinde, hasta erken menopoz tehdidi yaşadığında, ya da doğurmaya hazır olmadığı için yumurtalarını dondurarak saklatabilir. Kanser tedavileri ya da erken menopozla gelen kısırlığın önüne geçmede kullanılan "yumurta dondurma yöntemi' Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. Yöntemle sadece genç yaşta değil, geç yaşta da anne olmak mümkün. Kanser tedavisinde başarı oranı yükseliyor, kanserli hastalar iyileşip normal hayatlarına geri dönüyor ancak bu kez de erken menopoz ve kısırlık sorunu baş gösteriyor" diye konuştu.
İnfertilite nedenlerinin yüzde 70'nin erkeklerdeki sorunlardan kaynaklandığını belirten Gürgan, "Erkek kısırlığına gerçekten son verebilecek bir çalışma olan, sperm kök hücrelerinin kullanılması çalışmaları sonuç vermeye başlamıştır. Kök hücrelerin sperm ve yumurta hücrelerine farklandırılması ile yeni ufuklar açılabilecektir" diye konuştu.
PCOS oluşturabileceği tablolar açısından çok önemli
Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen ise ‘ovulasyon indüksiyonu ve fertilitenin korunması’ konusunun oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Polikistik Over Hastalığı bizim ülkemizde de yüksek oranda karşılaştığımız bir sorun. Yumurtlama sorunu olanların önemli bir kısmında bu problemle karşılaşıyoruz. Bu sorun kozmetik sorunların ötesinde uzun dönemde ortaya çıkabilecek metabolik hastalıklar açısından önemli. Kansere varabilen sonuçları bulunmakta.
Bu arada tedavinin yaşam kalitesine katkısı da önemlidir. Bir insan bu tür bir rahatsızlıktan kurtulduğu zaman hele hele üreme yaşı içerisindeyse, üreme fonksiyonlarını yeniden geri kazanmak istiyor. Bu konu bugüne kadar bu çoğu kere gözardı edilmiş bir problemdir.
Birçok hastalık genç insanların üreme fonksiyonlarını kalıcı olarak etkileyebiliyordu. Oysa gelişmeler ışığında bu konularda alınabilecek tedbirler var. Artık tıbbın hizmetindeki teknoloji yardımıyla bu soruna çözüm bulabiliyoruz.”
Arzu Kocabıçkıcı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder